Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Η Μοναξιά της Κορυφής

Η πανσέληνος φωτίζει τη νύχτα απόκοσμα και καταθλιπτικά.Το μεγάλο παζάρι τελείωσε με τη δύση του ηλίου και οι θίασοι είχαν αρχίσει να ξεστήνουν αργά και κουρασμένα και έπαιρναν το μακρύ δρόμο για την κατασκήνωση. Με βαρείς σάκους να πιέζουν τις εξαντλημένες πλάτες τους, οι πλανόδιοι μικροπωλητές,οι αστρολόγοι, οι μάγοι,οι διάφοροι τσιγγάνοι καλλιτέχνες, από ζωγράφους και δημιουργούς φυλακτών και ρούχων περπατούσαν νωθρά και μαζικά, σαν κύμα από κακοκαρδισμένους, αλλά ταυτόχρονα υπερβολικά-μαστουρωμένους-για-να-αντιδράσουν χίπηδες, που μόλις τους πέταξαν έξω από κοινόβιο.

Οι γριές τσιγγάνες με άπειρες ρυτίδες και κυρτωμένες σπονδυλικές στήλες έσερναν τα γέρικα πόδια τους δίπλα στα μικρά εγγόνια τους που χόρευαν κυκλικά γύρω από τους υπόλοιπους συγγενείς, χωρίς ίχνος κούρασης επάνω τους,σα να μη τους θέριζε η πείνα για μήνες, ίσως και χρόνια. Τα παιδιά τραγουδούσαν ρουμάνικα τραγούδια, ούρλιαζαν, έπαιζαν και συνέχιζαν να περπατάνε ασυναίσθητα , μικροί φορείς ξεγνοιασιάς αλλά και μικροβίων θανατηφόρων, καθώς και άλλων ασθενειών.
Η πνευμονία, που έκανε την εμφάνισή της κατά κόρων στις τσιγγάνικες φυλές που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, μεταφέροντας την ασθένεια σε όλη την Ευρώπη, σκότωνε ένα στα πέντε γυφτόπουλα πριν αυτά κλείσουν τα 16.

Οι θίασοι , γεμάτοι περιπλανώμενους ανθρώπους από όλα τα συνάφεια της Ευρασίας, αναπαύονταν στην τεράστια κατασκήνωση μετά από μια οργασμική μέρα, που ήταν και η αρχή του πενθήμερου φεστιβάλ για τα γενέθλια του Λουδοβίκου.

Όμως 60 διασκεδαστές διαλεχτοί για το ταμπεραμέντο,τις δεξιότητές τους στις τέχνες και θεωρούμενοι ως οι υψηλότεροι σε φήμη και σπουδή performers, περίμεναν μαζεμένοι στις αποθήκες του κεντρικού κτιρίου του παλατιού, προετοιμαζόμενοι για το μεγάλο φαγοπότι των ευγενών που θα κρατούσε μέχρι τα ξημερώματα.

Οι χορευτές έμοιαζαν με φιγούρες γεμάτες περίπλοκες καμπύλες που διαχώριζαν τα καλοφτιαγμένα σώματά τους από το υπόλοιπο σύμπαν. Οι χορεύτριες κι αυτές αιθέριες,με σώματα στιλπνά,καθαρά,λεπτά και ευλύγιστα. Πόδια που διέγραφαν τροχιές που θα ζήλευε διαβήτης και μαλλιά δυνατά και φωτεινά, πιασμένα κώτσους.

Οι τραγουδιστές με τα κεντημένα, πολυτελή ρούχα τους που εξέπεμπαν κύματα ανωτερότητας και άφηναν την εντύπωση ότι οι ιδιοκτήτες τους ζούσαν σε έναν ανυψωμένο,αποκομμένο από το δικό μας, κόσμο, με ψυχεδελικές υπάρξεις να τους κάνουν παρέα και μπόλικα ψυχοτροπικά φάρμακα να τους διατηρούν το μυαλό σε μόνιμη νιρβάνα.

Και φυσικά,
Οι γελωτοποιοί και οι βοηθοί τους, οι αρλεκίνοι, όλοι τους ζωντανές αποδείξεις παρανοϊκής,απελπισμένης,αρρωστημένης σχεδόν γελοιότητας. Με εφαρμοστές φόρμες πάνω στις οποίες αχνοφαίνονταν τα λιπόσαρκα,μυώδη και νευρώδη άκρα τους. Πρόσωπα ζωγραφισμένα με κραγιόνια,βαμμένα μάτια, χαμόγελα που παλεύουν να ξεφύγουν από τα μάγουλά τους και μαλλιά ιδρωμένα,μακριά,χαοτικά, που μπλέκονται μεταξύ τους όπως τα κλαδιά τεράστιων απειλητικών δέντρων σε σκοτεινά και έρημα δάση. Οι γελωτοποιοί έχουν πάνω τους μια υβριστική,βλάσφημη ομορφιά.Ακτινοβολούν τρέλα με κάθε τους νευρόσπαστη κίνηση και απορροφούν τις ψυχές όσων τους κοιτούν αποσβολωμένοι να μαγεύουν με τους θεατρινισμούς τους, τα σατανικά αστεία τους, τις εσκεμμένα σπασαρχίδικες μομφές τους σε όσους προσπαθούν να τους μειώσουν και να τους πατήσουν. Οι γελωτοποιοί κρατούν ακόμα εκείνα τα κλειδιά της γνώσης που ξέρεις ότι μόνο μυαλά που πήγαν στην τρέλα και ξαναγύρισαν μπορούν να την αποκτήσουν. Άλλοτε ψυχροί και συγκεντρωμένοι όταν όλοι γύρω τους τρελαίνονται και χάνουν τον έλεγχο. Και άλλοτε προσβλητικοί και αστείοι ταυτόχρονα, ποτέ δεν χαρίζονται αλλά ποτέ δεν καταδικάζουν.Βρίσκονται πάντα μεταξύ του ανηλεούς κραξίματος και της στοργικής φροντίδας. Σκεφτείτε μία μάνα που κράζει τις αποτυχίες του γιου της ενώ ταυτόχρονα τον επαινεί και του δίνει κίνητρα να ξεπεράσει τον εαυτό του.

Αυτός είναι ο γελωτοποιός. Μια κοινωνική τάξη που δεν είναι ανήκει στη κοινωνία.Ο κριτής που δεν κρίνει. Το outsider που πάντα κερδίζει. Είναι τα άτομα που πατούν με το ένα πόδι στην κοινωνία, ζούνε μέσα της και την αξιολογούν ασταμάτητα και με το άλλο πόδι πατάνε πάνω στο χάος και φτύνουν κατάμουτρα όλα τα στραβά της κοινωνίας. Όλα τα εμπόδια, τους παράλογους φραγμούς που ορίστηκαν να μας φυλάνε από τη φύση μας.

Είναι οι άνθρωποι που διακρίνουν τα ανούσια παιχνίδια εκείνων των ανθρωπίνων μυαλών που σκέφτονται απελπιστικά περισσότερο από ότι θα έπρεπε και ταυτόχρονα δίνουν το έναυσμα σε εκείνα τα μυαλά που υπολειτουργούν, ώστε να πάρουν φόρα.

Οι άνθρωποι που δεν βλέπουν το ποτήρι ούτε μισογεμάτο, ούτε μισοάδειο, αλλά χύνουν το νερό γιατί καταλαβαίνουν ότι το να μπουν στο τριπάκι της αισιοδοξίας και της απαισιοδοξίας είναι σπατάλη χρόνου και οι δύο έννοιες δε χρησιμεύουν σε τίποτα ουσιαστικό παρα μόνο δίνουν στους ανθρώπους ψεύτικες εικόνες είτε αυτές είναι απόλυτα μίζερες είτε απόλυτα αγνές.

Έτσι οι γελωτοποιοί, left to their own devices, βγάζουν τη διχαλωτή γλώσσα τους φιλώντας το κόσμο με τη μια άκρη και φτύνοντας τον με την άλλη.

Κινούμενες βλασφημίες. Επιβίωναν στη κοινωνία για χιλιετίες. Αλλά οι εκπρόσωποί τους σιγά σιγά συμβιβάζονται.Φοβούνται πως δεν είναι ικανοί να ισορροπούν σε τεντωμένα σχοινιά.

Αντίθετα, όπως οι ανώριμοι άντρες που φοβούνται να σταθούν στο ύψος τους και υποβαθμίζουν το αντρικό φύλο μέρα με τη μέρα, έτσι κ οι αρλεκίνοι δειλιάζουν. Φοβούνται να γίνουν αυτό που προστάζει η φύση τους,παίρνοντας τις μοίρες τους στα χέρια τους και αναγκάζονται να γίνουν γλείφτες,βαρετοί και δουλοπρεπείς, νομίζοντας πως έτσι θα κερδίσουν μια θέση στη καρδιά των γυναικών οι μεν, στην εξουσία των βασιλιάδων οι δε.

Αλλά μην πλανιέστε, τόσο η γυναικεία καρδιά όσο και η ύψιστη θέση στην κοινωνία (αυτή του γελωτοποιού της) κερδίζονται όχι με γαλιφιές,μουνοδουλείες και συμβιβασμούς

Ο άντρας και ο γελωτοποιός (με το γελωτοποιό να εφαρμόζει απόλυτα το αντρικό ιδανικό της "μοναξιάς της κορυφής") πρέπει να ζουν στο δικό τους κόσμο τραβώντας δυνατά την κοινωνία προς το μέρος τους κ όχι να εγκαταλείπουν τις Θερμοπύλες που φυλάττουν για να ακολουθήσουν πιστά τον κόσμο που δε ξέρει τι θέλει. Αμφότεροι στέκονται ατρόμητοι και κάνουν τις επιλογές τους χωρίς να συμβιβάζονται σε πειρασμούς. Μην ανέχεσαι σιωπηλά την εξουσία επειδή όλοι το κάνουν. Μην επιτελείς όλα τα καπρίτσια των γυναικών επειδή όλοι το κάνουν.

----------------------------------------------------------

Οι σκέψεις μου διακόπτονται απότομα. Η Έφη μου λέει πως ήρθε η ώρα. Με αγκαλιάζει και μου ψιθυρίζει "Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις". Το χαμόγελο στα χείλη μου τραβιέται σα χορδή τόξου. Αφήνω ένα σατανικό γελάκι να φύγει και φτιάχνω τις τσέπες μου. Το εφαρμοστό κυανέρυθρο κολάν μου δείχνει τέλειο στο δυνατό φως και αρπάζω το μπαστούνι μου όπου πάνω στη λεία του επιφάνεια αντικατοπτρίζεται το σχέδιο άπειρων ρόμβων που απλώνεται στη φόρμα μου (το λεγόμενο argyle pattern).
Κοιτάζω από το παράθυρο καθώς ανεβαίνουμε τις σκάλες του παλατιού και βλέπω την πανσέληνο και ο παλμός μου ανεβαίνει. "Πάμε να τα χύσουμε όλα", ψιθυρίζω χυδαία ώστε να μη με συνεπάρει ο ρομαντισμός αλλά τελικά την τελευταία στιγμή σκέφτομαι το πρώτο γράμμα που μου έστειλε η Μίνα πριν χρόνια. Μια νύχτα σαν και αυτή.




"Και πάλι φρούδες ελπίδες..


...μου προσφέρεις απλόχερα
Και πάλι αθετείς τις υποσχέσεις σου...
Και με ξεχνάς
Αργά και οδυνηρά με μαχαιρώνεις,
επειδή απλά με απορρίπτεις

"Θα βγούμε μια πανσέληνο να τα πούμε"
Δεν ξες πόσο γραπωθηκα πάνω από απο αυτήν σου την υπόσχεση
Μετρουσα της μέρες,περιμένοντας σα μικρο παιδί αυτό το μαγικό βράδυ
Και εσύ,με κοινές δικαιολογίες,
με λαβές βασισμένες στην πεζότητα της ηλίθιας καθημερινότητας στην οποία είμαστε εγκλωβισμένοι,
εσπρωξες στην άκρη για ακόμη μια φορά την ευκαιρία που σου έδωσα,
την ευκαιρία να με αφήσεις να σε αγαπήσω..

Για άλλη μια φόρα αισθάνομαι αυτό το βαρύ κενό μέσα μου.
Αυτή την ματαιότητα
Ίσως όλα όσα αισθάνομαι για σένα τελικά είναι άνευ σημασίας
Δεν επηρεάζουν την ζωή σου.
Δεν έχουν την δύναμη να αλλάξουν τίποτα,
άσχετα αν εγώ έχω την αίσθηση ότι με την αγάπη μου για σένα μπορώ να αλλάξω όλον το κόσμο

Τίποτα δεν μπορώ να κάνω
Μόνο να πλαγιάζω στα σκοτεινά κι να πνίγω τους σπασμούς της λύπης μου.
Της συντριβής
Ακόμη με στοιχειώνεις,άθελα σου,
τουλάχιστον πάψε να μου δίνεις άυλες ελπίδες,
κούφιες υποσχέσεις
Κανε με να σε μισήσω,
σε παρακαλώ
Πάρε στα χέρια σου ένα σπαθί,και άρχισε βίαια να κατακρεουργεις την αγάπη μου για σένα
την επιθυμία μου.
Η γιατρειά πρέπει να είναι βάναυση,μόνο έτσι μπορεί να είναι
Μόνο έτσι θα ξεριζωθεί αυτός ο καρκίνος από μέσα μου,
μόνο έτσι θα βγει το φαρμακερό αγκάθι
Βίαια
Βάναυσα

Πάψε να μου προσφέρεις άδεια λόγια παρηγοριάς
Κανε με να σε μισήσω
Εσένα και τις αναθεματισμενες πανσελήνους σου."


Ήμουν ξανά αφηρημένος με το γράμμα στο μυαλό μου και η φωνή του στρατιώτη στην είσοδο της τραπεζαρίας με τρόμαξε απίστευτα.

Ο στρατιώτης με κοίταξε νευριασμένος και μου έκανε νεύμα να προχωρήσω στην αίθουσα.

Είδα στο βάθος της μεγάλης σάλας τον Λουδοβίκο να χαϊδεύει μία χορεύτρια ξελιγωμένος.Γύρισα να κοιτάξω τον στρατιώτη και έπεσα πάνω του με μίσος αρχίζοντας να τον πνίγω. Το μυαλό μου είχε θολώσει. Άρχισα να πνίγω τον καριόλη που μου φέρθηκε σα σκουπίδι και η αντίδραση δεν άργησε να επέλθει.
Ένα μπαστούνι από χοντρό ξύλο έσκασε πάνω στο κεφάλι μου με ορμή και 5 στρατιώτες με κύκλωσαν και άρχισαν να με κλωτσάνε με μίσος όσο ήμουν πεσμένος και μισολιπόθυμος να φτύνω αίμα πάνω στο εξαίσιο χαλί του Λουδοβίκου.
Οι υπόλοιποι συνεργάτες μου πάγωσαν. Η Έφη με κοίταξε τρέμοντας καθώς οι στρατιώτες με πήραν σηκωτό και με κλείδωσαν σε ένα μπουντρούμι στο υπόγειο του κεντρικού κτιρίου, όπου έμενε το υπηρετικό προσωπικό.

Κάθισα με τη πλάτη στον υγρό τοίχο απολαμβάνοντας τη μοναξιά της κορυφής...

Όλα πήγαιναν βάσει σχεδίου...

http://www.youtube.com/watch?v=FOuSxal8pf4


ΣΗΜΕΊΩΣΗ: Στο σημερινό άρθρο βοήθησε σημαντικά η an0 , η οποία έγραψε το κείμενο της επιστολής της Μίνας.Την αγάπη σας.
-Manos

35 σχόλια:

  1. Ωραιοτατος!Αναμενω την συνεχεια.
    Επισης το κλαψομουνικο μου λογιδριο κολλησε απιστευτα στην ολη αφηγηση.Εισαι αλανι ρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστω ρε τσιφτισα
    βγηκε καλο πραμα και αυτο μετραει πιστευω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. με εκανες να διαβασω σχετικα μεγαλη περιγραφη οχι μονο χωρις να βαρεθω καθολου αλλα και να τη ξαναδιαβασω!πολυ γαματο!το γραμμα ηταν πολυ συγκινητικο κ δυνατο!καλα,η ξαφνικη δραση του τζεστερ στο τελος τα σπασε.η ολη ιστορια εγινε πιο ενδιαφερουσα κ το τελος σιγουρα δε μπορει κανεις να το περιμενει,τουλαχιστον οχι εγω.μετραει κ αυτο!μπραβο και στους δυο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευυχαριστω πολυ Ντινα,χαιρομαι που σου αρεσε και η δικη μου συμμετοχη στο blog.Καλα για τον Μανο τι να πεις,τα σπαει οπως παντα:D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τα σπαει οπως παντα κ καθε φορα ανεβαζει τα στανταρ του!αυτο ειναι που μ'αρεσει σε αυτο το μπλογκ μαζι με ολα τα αλλα!AnO ελπιζω να ξαναδιαβασω τπτ δικο σ!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δε ξερω αλλα η ολη σκηνη μου αρεσει πολυ
    μπραβο κοριτσια πολυ χαιρομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οχι που δε θα σου αρεσε,εχεις δυο γυναικες να σε επαινουν κ ταυτοχρονα να μη μαλλιοτραβιουνται μεταξυ τους,τι αλλο θες?:p
    χαιρομαι που χαιρεσαι!:D :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εξαισιο
    κλασσικα δηλαδη
    δν περιμενα και κατι αλλο

    αλλα αμα ειναι να μας κανεις να κλαιμε καθε φορα τι να σε κανω μανα μ?

    <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επήλθε κάθαρση δλδ μπράβο είναι καλό αυτό
    Λοιπόν εγώ αποχωρώ προσωρινά
    feel free to leave comments

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αn0 βλεπω κερδιζεις πολυ εδαφος εδω περα!Ετσι κοπελα μου!Να μπει λιγο νεο αιμα και μαλιστα γυναικειο! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://www.youtube.com/watch?v=07pLGIgyfjw


    Μάνο ευχαριστούμε...
    συνέχισε έτσι !

    Κουτός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κουτέ ευχαριστούμε που είσαι πάντα από κοντά σε αυτή τη δημιουργία. Το link ήταν πολύ ενδιαφέρον.Tool δεν έχω ακούσει αρκετά για να έχω άποψη πάντως ο κόσμος τους μ'αρέσει και με ιντριγκάρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τιτίνα μη της δίνεις αέρα, θα κάνει ανταρσία.
    Ασ'την και σκοπεύω να την κλείσω σε ένα κελί για να ετοιμάζει υλικό 24/7.

    An0: το νέο cyborg-καλλιτέχνις της ελληνικής σκηνής

    Jester,over n' out

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. χμμμμ...νομιζω οτι ελευθερη κ με μεγαλη αυτοπεποιθηση θα κανει θαυματα οποτε μη σε αγχωνει η ανταρσια!για καλο θα ειναι! :p :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ούτε ένα αποτυχημένο αστείο δεν εκτιμάτε πλέον...

    Αn0 πρέπει να εμφανιστείς και να διαψεύσεις τα πικρόχολα σχόλια. Φυσικά και οι ανταρσίες δεν είναι για καλό. Κάτσε να σου βγάλω τις χειροπέδες να απαντήσεις κι εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Eυχαριστω και παλι!(ο Μανος με απειλει με μαχαιριXD)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. χαχαχαχ!!οκ Αn0 μπορεις να περνας οτι μηνυματα θες απο τα κειμενα σου π και καλα θα εξυπηρετουν το Μανο!υπαρχουν πολλοι τροποι ανταρσιας,δε θα σε καθηλωσει ενα μαχαιρι κ κατι χειροπεδες! :p :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. αγαπαω ιντριγκα
    μετα την ολοκληρωση του εργου μας θα κυκλοφορησει και βιβλιο με τα παρασκηνια της συνεργασιας,παρανοιες,καυγαδες,δολοφονικοι διαλογοι και μαλλιοτραβηγματα και ολα αυτα θα συνοδευονται απο dvd exclusive συνεντευξεων και making of για τους πιστους και πιστες grouppies μας :Ρ

    Jester was here

    Σας αγαπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. χαχαχαχχαχαχ!!!κ θα εχει λεει καλυτερες πωλησεις απο οτι αλλο λογοτεχνικο θες να βγαλεις!αυτα ειναι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πρεπει να φυγω αγαπες αυτη τη στιγμη δειχνει τη καλυτερη σκηνη του "Ματια ερμητικα κλειστα"

    Jester in radio silence

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. xaxaxa αν εχω και φωτογραφικο υλικο με μαστιγια,μαλλιοτραβηγματα,ξυλο κλπ θα χτυπησουμε best seller

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. εεεετσι!αμα ειναι σκηνοθετουμε κ καμια σκηνη να ανεβασουμε τη ποιοτητα,ειδικα εφε σωστη μουσικη υποκρουση!να γινει ταινια!ετοιμος για μεγαλεια εισαι βρε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. αυτα θα τα αποφασισουν οι συνεργατες αυστηρα...
    θα δουμε με την αν0 τι θα προωθησει περισσοτερο τη δουλεια και πραττουμε αναλογως.
    εσυ τιτινα μου οσα λιγοτερα ξερεις για τα μυστικα των καλλιτεχνων(η αν0 ισως ειναι,εγω καταχραζομαι την ιδιοτητα) τοσο καλυτερα :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ακολουθεις το jester στις κινησεις σου βλεπω..αυτο ειναι ανησυχητικο,κατσε να μιλησω με την Αn0 να σε βαλουμε στη θεση σου σιγα σιγα γιατι σα πολυ δε ψωνιστηκες? :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. η βιντεο συνεντευξη δε θα αργησει να βγει
    τωρα ποτε θα σκασει στο μπλογκ ειναι αλλο θεμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. χμμμ..να αρχισουμε προετοιμασιες?!?! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. περιμενω ερωτησεις απο τους/τις γκρουπιζ
    η κατερινα εχει σκεφτει ηδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. http://asximia.blogspot.com/ i am back

    ΑπάντησηΔιαγραφή