Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

Whatever Happened to the Man of Zero Jest?

Μανώλης: Το όνομά μου είναι Μανώλης Κρητικός. Δεν είμαι πλέον ο Jester. Θεραπεύτηκα από τις εμμονές μου. Δεν νιώθω πλέον την ανάγκη να λέω αστεία. Βλέπω την ζωή σαν κάτι πολύ σοβαρό. Είμαι ξανά ο καλός μαθητής, ο ήσυχος άνθρωπος, ο ντροπαλός διανοούμενος.
Τότε γιατί τον νιώθω ακόμη μέσα μου;

Jester
: Αυτό είπε κι εκείνη. Χαχαχαχα

Μανώλης: Πρέπει να τον σκοτώσω. Για να το καταφέρω, πρέπει πρώτα να ξαναβρώ εκείνη.

Jester: Εκείνη που είπε ότι τον ένιωθε ακόμη μέσα της;

Μανώλης: Σε αυτό μπορεί να μην έχει κι άδικο ο τρελός.

Jester: Μπορούμε να σταματήσουμε να μιλάμε παράλληλα, όπως οι χάρτινοι ήρωες κάποιων άθλιων κόμικς του Jeph Loeb ;

Μανώλης: Ο
Jeph Loeb είναι ένας εξαίρετος συγγραφέας.

Jester: Νομίζω πως θα ξεράσω μέσα στο μυαλό σου. Ο Jeph Loeb εξαίρετος συγγραφέας; Τι απέγινε η άψογη αισθητική μας; δηλαδή, η αισθητική μου; Καθετί mainstream είναι άθελά του αντικείμενο γέλωτα, θυμάσαι;

Μανώλης: Να υποθέσω ότι δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα στο μυαλό μας, εε στο μυαλό σου, τα οποία δεν μπορείς να μετατρέψεις σε αντικείμενο γέλωτα.

Jester: Είναι ιδέα μου ή μόλις μου αντιμίλησες περιπαιχτικά; Με κάνεις περήφανο. Και πάνω που έλεγες ότι δεν νιώθεις την ανάγκη να αστειευθείς. Βέβαια, η ατάκα σου μου θύμισε λιγάκι τον Μάικλ Κέην από το τρίτο Batman film του Κρις Νόλαν. Ξέρεις τώρα, όχι και η ποιοτικότερη ταινία που θα μπορούσες να βρεις. Και αυτό σε πονάει. Ω ναι, διάβασα κι εγώ το μίζερο άρθρο σου με τίτλο ‘Ο Σκωπτικός Παλιάτσος Στέκεται Όρθιος’. Εκεί όπου εύχεσαι να ήσουν περισσότερο πληβείος για να εκτιμήσεις το χλιαρότατο αυτό φιλμάκι.

Μανώλης: Αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι κατάφερα να εκτιμήσω το φιλμάκι, όπως χυδαία χαρακτηρίζεις το τρίτο
Batman film του Κρις Νόλαν και μάλιστα χωρίς την πανούργα βοήθειά σου. Μου πήρε περισσότερο χρόνο απ’ ότι περίμενα, βέβαια. Σκεπτόσουν πάντοτε έξω-από-το-κουτί, βλέπεις.

Jester: Μετάφραση: έχεις μία ενδιαφέρουσα θεωρία για το πώς πράγματι ΘΑ εκτιμήσεις πραγματικά, άδολα και ειλικρινά το τρίτο Batman film του Κρις Νόλαν, αλλά δεν είχες χρόνο να τεστάρεις στην πράξη αυτή την θεωρία και μπλοφάρεις δίνοντας υποσχέσεις που ίσως δεν τηρήσεις. Κλασικός Μανωλάκης Κρητικός. Αδύναμος, ντροπαλός, ψεύτης. Μόνο μαζί μου είσαι δυνατός. Κάνω το ψέμα σου την υψηλότερη αλήθεια. Δε νιώθεις ντροπή ή ενοχές για τις ιστορίες που υφαίνεις, τις δολοπλοκίες σου, την θεατρικότητά σου εν ώρα του θαυμαστού μας έργου. Του υπέρτατου κωμικού τερατουργήματος
που ονομάζεται ‘
Jester’.

Μανώλης: Με τρομάζεις. Αλήθεια τόσο μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό μας; Τι απέγινε η φιλανθρωπία σου, η ταπεινότητα που επέδειξες εμπρός στο κοινωνικό status quo με το να πάρεις την απόφαση εκείνη να σταθείς απέναντι στον Therapist και τα τσιράκια του; Να σώσεις εκείνη την πόρνη; Να γίνεις ένας ήρωας… Ω, φτωχέ γελωτοποιέ, ήσουν ένας τυπάς με άπειρο χιούμορ. Και που το έστρεφες πρωτίστως στον εαυτό σου. Στον εαυτό μας.

Jester:  Μην κλέβεις από τον Σαίξπηρ, bro. Τουλάχιστον, όχι τον Άγγλο. Για μισό λεπτό. Σίγουρα, δεν προσπαθείς να με παραπλανήσεις με τις ολοένα και πιο ψαγμένες αναφορές σου σε έργα τέχνης; Δηλαδή, όχι ότι θα θεωρούσα το τρίτο Batman film του Κρις Νόλαν ‘έργο τέχνης’. Ίσως μόνο το opening scene του με τις ομοφυλοφιλικές του προεκτάσεις. Τέλος πάντων… κάτι θες εσύ, αλεπού, από εμένα. Δεν ξέρω ακόμη τι είναι αυτό. Αλλά δε θα στο δώσω, ό,τι κι αν είναι. Θα σε σκοτώσω πρώτος εγώ.

Μανώλης: Αυτό είναι το πρόβλημά μας, Jester. Μου το έχεις ήδη δώσει. Απλώς χρονοτριβούσα. Dance off, bro. You and me.

Jester: Είναι λυπηρό να σε θωρώ να κυλιέσαι στο βούρκο του mainstream. Και περνιέσαι και για διανοούμενος.

Μανώλης: Οι πιο τίμιοι άνθρωποι είναι αυτοί που θαυμάζουν ευκολότερα τα πιο ρηχά πράγματα, γιατί δεν διαθέτουν τα εφόδια του κυνισμού.

Jester: Και ποια είναι τα ‘εφόδια του κυνισμού’ , κε Αισιόδοξε;


Μανώλης: Δεν είμαι αισιόδοξος. Είμαι πραγματικά θεραπευμένος από όποιες εμμονές, συμπεριλαμβανομένης και της αισιοδοξίας. Είμαι το απόλυτο κέντρο και το παραδέχομαι χωρίς ίχνος ξιπασιάς. Είμαι ο μέσος όρος. Είμαι το απολιτίκ σκουπίδι αυτού του χαοτικού ορθολογισμού που λέγεται ζωή, κοινωνία, σύμπαν, θεός, σχολείο, τέχνη, επιστήμη, σπορ, μόδα, παιδική χαρά. Είμαι ο διαιτητής κάθε στοιχήματος, ο οπαδός του αντιδραστικού ωχαδερφισμού, ο ανυπόμονα αναβλητικός, ο παράδοξος… Jester.

Και θα ξαναβρώ την αγάπη μου. Την σωτηρία μου. 
 Την Wilhelmina μου. Σε αυτήν ή τις άλλες μας ζωές.

 https://www.youtube.com/watch?v=pPskRxFJ8-M
 


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου